fbpx

BukuParenting

Anak duduk W-Sitting / Criss Cross Applesauce?

Biasa tak dengar orang kata jangan bagi anak-anak duduk w-sitting? Beberapa tahun dulu, ramai pakar yang risau bila anak-anak duduk w-sitting sebab takut hip joint atau tulang pinggul anak akan membesar jadi bermasalah. Tapi, ada beberapa pendapat terbaru mengatakan bahawa, w-sitting ni adalah salah satu “variasi” cara duduk kanak-kanak. Maksudnya. Tak harmful pun kalau anak-anak […]

Low Frequency Letter.

LOW FREQUENCY LETTER – Huruf yang anak selalu lupa nak tulis macam mana. Antara semua huruf dalam lukisan & tulisannya dalam gambar ni, huruf ‘J’ tu Aufa masih tanya saya macam mana nak buat. Sebab huruf J ni, bukan “high frequency letter”. Huruf J ni low frequency. Maksudnya bukan huruf yang biasa anak kita tulis […]

Anak Tak Mahu Makan Selain ‘Blended Food’ ?

Biasanya bila dapat isu anak-anak “picky eater” macam ni, saya akan lihat beberapa perkara semasa sesi penilaian kefungsian: 1. Bagaimana profail sensori anak tersebut. – adakah anaknya sensor / avoider / bystander / seeker– apakah sensory yang anaknya respon lebih atau kurang berbanding anak seusianya.– sejauh mana profail sensori anak tersebut meninggalkan kesan kepada tingkah […]

3 Kebaikan Beri Anak Menulis Secara Meniarap!

1. Anak akan terpaksa guna pergerakan pergelangan tangan dan jari. Siku dan bahu akan digunakan untuk tahan berat tubuh. Jadi, ianya adalah latihan kawalan jari yang sangat baik. 2. Anak dapat kuatkan otot tengkuk, otot belakang, otot bahu yang semuanya dikira sebagai otot “core” penting untuk bantu anak boleh kawal pergerakan jari semasa menulis dengan […]

Shopping cart close